Biz yetişkinler, bir sorunla karşılaştığımızda bunu bir süre düşünür, ona farklı açılardan bakar, seçenekleri araştırır bazen de güvendiğimiz biri ile konuşuruz. İşler yolunda gitmeyince, bu sorunu nasıl çözebileceğimizi düşünürüz.Ama çocuklar için bu iş o kadar da kolay değildir.
Oyun terapisinde de çocuklar hayal güçlerini kullanarak aynı şeyi yaparlar. Küçük bir çocuğa “ne yapıyorsun?” diye soracak olursanız, alacağınız cevap büyük ihtimalle “oyun oynuyorum”olacaktır. Dışarıya çıkan bir çocuğada aynı şekilde ''nereye gidiyorsun'' diye soracak olduğunuzda cevabı ''dışarıya çıkıyorum'' yerine ''oyun oynamaya gidiyorum'' şeklinde olacaktır..
Oyun oynamak, çocuğun yetişkinler dünyasının kurallarından koparak sadece kendi kurallarının geçerli olduğu bir alan yaratmasıdır. Oyun terapisi çocuğun zorluklarla baş edip çözümler bulmasını ve problem çözme yeteneğini güçlendirmesini sağlar.
Çocuklar oyun terapisi ile özgüvenlerini kazanmayı,işbirliği yapmayı,başkalarına saygı duymayı,sorumluluk almayı ve sorumluluklarını yerine getirmeyi,kendini korumayı,dikkatini toplamayı,problemlerine çözüm yolu bulmayı,öfkesini doğru yönlendirmeyi,kendini doğru ifade edebilmeyi,sosyal ilişkilerini güçlendirmeyi,korkularını yenmeyi,konuşma bozukluklarını düzeltmeyi öğrenirler.
Çocuklar oyun sırasında yaşadıklarının bir parçası olarak davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını,korkularını, üzüntülerini,hayal kırıklıklarını yeniden yaratırlar.
Oyun terapisi sürecinde çocuk olaylarla ilgili bakış açılarını,davranışlarını değiştirebilir ve başkaları ile ilişkilerinden keyif alır hale gelecektir. Bu süreçte,çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik çeşitte birçok oyuncak sunulur. Oyun çocuğun bilişsel,duygusal ve sosyal gelişimine yardımcı olmaktadır. Oyun terapisi ile çocuk kendi fonksiyonlarını,yeteneklerini gerçekleştirebilir, duygularını ifade eder ve yaratıcı davranışlar ortaya koyabilirler
Bu süreç içinde ebeveynler ayrıca çocuğun duygusal sorunlarına yaklaşım şekilleri ya da evde uygulanabilecek davranışsal yöntemler hakkında terapiste danışabilirler. Çocuğunuz sizinle oyun oynamak istediğinde ona eşlik etmek ne kadar zor olabilir ki?
Hatta günlük hayatın bizler sunduğu kötü sürprizleri unutmak ve bir süre için hiç bişey düşünmemek için sizce de iyi bir fırsat olmaz mı?? Çocuğunuzun büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için beslenme,sevgi,bakım ne kadar gerekli ise oyun ve oyuncaklar da o kadar gereklidir. Oyun içten gelen ve çaba gerektiren bir uğraştır ve tüm çocuklar sadece eğlence amaçlı oynamaya cesaretlendirilmelidir.