İstanbul/Ataşehir : info@duyusalakademi.com
0216 469 21 57 - 0544 232 32 62
İstanbul/Akatlar : akatlar@duyusalakademi.com
0212 302 23 28 - 0501 248 59 59
Ankara : ankara@duyusalakademi.com
0312 238 28 08 - 0552 621 10 62
İzmir : izmir@duyusalakademi.com
- 0552 593 17 26
Bursa : bursa@duyusalakademi.com
0224 441 95 45- 0501 232 50 16
Lifebility Online Platform :
0501 201 60 59
Dilek ve Şikayet Hattı :
0542 477 90 85

Tuvalet Eğitimi Zamanı Geldiğinde...

/ 10.05.2015

Tuvalet eğitimi nedir? Arkadaşımın kızı 2 yaşında öğrendi benim çocuğum hala öğrenemedi. Acaba tuvalet becerisi kaç yaşında kazanılmalı? Çok mu geç kaldık? Tuvalet eğitimi olmazsa çocuğumu okula almazlar mı? Neden niçin nasıl sorularınızı duyar gibiyim. Çok basit gibi algılanan hatta bazen ilk çocukluk döneminde önemsenmeyen yada tam tersi zorlayıcı ve baskıcı bir tutum sergilediğimiz tuvalet eğitimini artık bir sır olmaktan çıkarıyoruz.
 
Sevgili anneler babalar çocuğunuzun gelişiminde biliyorsunuz ki tuvalet becerisinin kazanılmış olması çok önemli haklısınız gerçekten çok önemli. Peki sizin bu kadar önem verdiğiniz bu konuyla çocuğunuz ilgileniyor mu ve daha önemlisi tuvalet eğitimine hazır mı? Gelin birlikte bulalım
 Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Hazır Olması İçin Gereken Şartlar
 *Çocuğunuz gündüzleri en az 2 saat kuru kalıyorsa
 *Altı ıslandığında ya da pis olduğunda rahatsız oluyorsa
 *Basit talimatlara uyuyor, iç çamaşırı pantolon vb indirip kaldırabiliyorsa
 *Belli bir süre(3-5 dk) aynı pozisyonda oturabiliyorsa
 Tuvalet eğitimine başlanılabilir.
 Doğru Zaman Nedir?
 Tuvalet becerisi yaşamın ilk beş yılında psikolojik ve bedensel olgunlaşma sonucu kazanılmaktadır. Ancak özel gereksinimleri olan ve bireysel farklılıklar gösteren bazı çocuklarımız ve aileleri için tuvalet becerisinin öğrenilmesi genelde zorlu ve karmaşık olmaktadır. Bazen özel gereksinimleri olan çocukların ergenlik ve yetişkinlik dönemine kadar tuvalet kontrolünü sağlayamadıkları görülür.Bunların sebepleri kabaca duyu bütünleme bozuklukları olup kas sistemi,sinirsel dokunun gelişmemesi ve kontrolü algılamada yaşanan gelişim basamaklarında görülen gerilikle beraber dikkat problemleridir.Bu durumlarda özel eğitim teknik ve yöntemleri olmadan tuvalet becerisini kazanmak mümkün olmamaktadır.
 Annelerimiz Bizlere Nasıl Öğretti? Bu Kadar Zor mu?
 Mükemmelliyetçi misiniz? Ya da aşırı sorumsuz hani derler ya dünya yansa ruhu duymaz.Titizsiniz hem de nasıl!!! Gelin sizlerin tuvalet eğitimine gidelim. Annelerimizin 1 ayda öğrettiği baskıcı zorlayıcı tuvalet günlerinizi unutmuş olabilirsiniz ama yetişkinliğimizde ortaya çıkan bu ve benzeri davranışlar göstermemiz de etkili olduğu klinik bulgularla sabittir. Sosyo ekonomik şartların annelerimizi zorlaması şimdilerdeki gibi tek kullanımlık bezlerin olmaması tuvalet becerisinin kazanılmasını hızlandırmış ancak bir çok insanda klinik bulgular bırakmıştır. Şimdilerde ise çocuklarımıza altının ıslandığını bile hissettirmeyen en çok kuruluk en iyi marka sloganlarıyla reklamları süsleyen çocuk bezlerinin en büyük düşmanınız olduğunu biliyor musunuz? Altının ıslanmasından ya da pislenmesinden rahatsız olmayan bir çocuk nasıl tuvalet becerisi kazanır siz söyleyin ? Hadi sizlerde itiraf edin zaman zaman işe güce dalıp son ana kadar tuvaletimizi beklettiğimiz olur .Altıma yapıyorum altıma yapıyorum popom kupkuru kalıyor diyen bir çocuk neden oyununu bırakıp tuvalete gitsin ki !!! (Şuanda benim içimdeki çocuk ben gitmezdim pis pis sırıtıyor) Şimdi bırakın o iyi marka ve kuru hissettiren bezleri işe en kalitesiz en çok rahatsız olanı olmakla başlayalım derim.
 Peki Siz Hazır Mısınız?
 Yaşasın anne baba oldunuz! Her gün binlerce birbirinden farklı çok özel çocuklar dünyaya geliyor. O özel ve güzel çocukların biriside sizin çocuğunuz gerçekten çok şanslısınız! Bu duyguyu değil de daha çok sıkıntıları çocuğunuzu büyütmenin zorluğunu ve stresini hissediyorsanız bunda da haklısınız. Günümüz şartlarında iş ev çocuk aile eş eğitim sağlık para sarmalında anne ve babalar daha kaygılı ve daha yorucu bir hayat yaşıyor.Eskisi gibi çok aşırı maddi yokluklar olmasa da manevi yokluklar ,yalnızlık,paylaşımların ve insanlar arası iletişimin azalması ,doğadan kopmamız bizi zehirliyor da haberimiz yok.Ayrılıklar, boşanma,kardeş doğumu,taşınma,iş değişikliği, bekar anne ve baba olmak ,anneden veya babadan uzakta olmak vb durumlar annenin ve babanın sabrını zorlar dolayısıyla tuvalet eğitiminin daha karmaşık ve zor geçmesine neden olur.Çocuğunuzda sizde kendinizi daha kötü hissedersiniz.Kalıcı problemler doğurur ki bu en son istediğiniz şey olur.Öncelikle kendinizi en iyi hissettiğiniz en uygun zamanda tuvalet eğitimine başlamalı ve bu sürecin zaman alabileceği baştan bilinmelidir.
 Önemli İpuçları
 *Çocuğunuzu gözlemleyin. Tuvaletinin geldiğini size hissettirecektir.
 *Çocuğunuzu zorlamayın ancak öğrenme fırsatını da tanıyın.
 *Tuvalet becerisine hazırlayıcı masallar hikayeler okuyun birlikte banyo tuvalet vb malzemelerin olduğu yap bozlar yapın.
 *Tuvalette müzik dinleyin birlikte dans edin(Hey hoppa gangam style)
 *Lazımlık seçerken klozete en çok benzeyeni tercih edin ve klozetin yanına koyun.
 *Çocuğunuza örnek olun. Örnek olma konusunu abartmayın.(Uzman bilgilendirmesi alın)
 *İyi bir planınız olsun. Zaman ödül gelişme kayıtlar çok önemlidir.
 *Çocuğunuzun çok değerli çiş ve kakasına kötü sözler söylemeyin!(Bu konuya ilişkin ayrıntılı bir yazıyı en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım)
 *Lazımlığın önüne oyuncak koyun ancak lazımlıkta oturma süresine sınır koyun.
 *Çocuğunuz altına yaptığında yaptığı şeyleri ona gösterin birlikte atın ancak olumsuz tepki vermeyin nötr kalın.
 *Tuvalet eğitiminde kullanılan özel eğitim yöntem ve yaklaşımlarını öğrenmek ve uygulamak için profesyonel destek alın.
 *Sabredin.’’Demesi Kolay’’ diyorsunuz. Ama inanın zor diye bir şey yok insana bilinmedik denklemler zor gelir.
 
Saygılarımla
Özel Eğitim Uzmanı -Zih.Eng.Sınıf.Öğrt.Safiye Ateş
 
Tüm Hakları Saklıdır. Ve Safiye ATEŞ’e aittir. İzinsiz Çoğaltılamaz, kopyalanamaz, başka yerde yayımlanamaz

DİĞER MAKALELER
Site içi Arama
Ataşehir Şube

ADRES : Ataşehir - İSTANBUL
TEL : 0544 232 32 62 / 0216 469 21 57
E-mail : info@duyusalakademi.com

Akatlar Şube

ADRES : Akatlar - İSTANBUL
TEL : 0501 248 59 59 / 0212 302 23 28
E-mail : akatlar@duyusalakademi.com

Ankara Şube

ADRES : Çayyolu - ANKARA
TEL :0312 238 28 08 - 0552 621 10 62
E-mail : ankara@duyusalakademi.com

İzmir Şube

ADRES : Bornova - İZMİR
TEL :0 552 593 17 26
E-mail : izmir@duyusalakademi.com

Bursa Şube

ADRES : Nilüfer - BURSA
TEL : 0224 441 95 45 - 0501 232 50 16
E-mail : bursa@duyusalakademi.com