İnsan davranışına duyu bütünleme gözlüğünden bakalım ve son yıllarda aşırı yemek yeme eğilimi olan kişiler için kullanılan ‘Duygusal Yeme’ terimine bir yenisini ekleyerek; ‘DUYUSAL YEME’ ⚠ ihtiyacından bahsedelim:
Sinir sistemimizin duyusal uyaranlara olan ihtiyaç ve arayışından dolayı emme, çiğneme gibi uyaranlar bizi regule eder ve sakinleştirir; dikkatimizi, odaklanmamızı arttırır. Yediğimiz yiyeceğin dokusu dokunma sistemimizi uyararak bu regülasyona yardımcı olur.
Bunların yanında agız içindeki tat reseptörlerini uyarmak da duyusal sistemin beslenmesini destekler ve tıpkı emme ya da çiğneme gibi dikkat, odaklanma, regule olma gibi alanlarda sinir sistemimizi destekler. (tat ya da dokunma sisteminde hassasiyetleri olanları hariç tutuyorum)
Bu nedenledir ki; içinde benim de olduğum :) bir grup kişide gördüğümüz; fazla ve uzun uzun yemek yemeyi istemek ya da yogun tatlı yemekleri seçmek de tam olarak bu 'Duyusal yeme' sürecinin sonucudur.
Çikolata, cips gibi yogun tatlı yiyecekler tat reseptörlerimizi sebzelere kıyasla daha yogun uyardığı için daha kısa sürede bizi sakinleştirir ve günün yorgunluğunu atmamıza yardım eder.
Çiğnemenin verdiği sakinleştirici ‘Beden farkındalığı’ uyaranının yanında, ayrıca tat duyumuzu da çok uyararak beynimizi 'DUYUSAL BESLER' ve bize iyi gelir.
Dondurma ya da sıcak çay veya kahve arayışı da benzer ‘Duyusal arayış’ özelliği ile agız içindeki termal reseptörlerin uyarılmasını sağladığı için de tercih edilir..
Sigara içenlerde çokça duyduğumuz ‘Agız tiryakiliğini’ de bu kapsamda düşünebilirsiniz. Yerine konan sakız ya da çekirdek çiğneme alışkanlıkları da bu nedenledir.
Duyusal Yeme sorunu olanlara gün içinde sık sık yapmalarını önerdiklerim: 👇🏻
✅ Dişlerini sık fırçalamak
✅ Baharatla tatlandırılmış buz küplerini emmek
✅ Titreşimli diş fırçasıyla ağız içindeki yumuşak dokulara masaj yapmak
✅ Pipetli suluk kullanmak
✅ Sakız çiğnemek
✅ Sıcak ve çeşitli tatlardaki bitki çayları tüketmek