“Çocuğum yemek seçiyor/yemiyor” isyanınızı duyar gibiyiz, ama önce davranışın arkasındaki ihtiyaca odaklanın. Aşırı yemek seçme davranışı çocuğun duyusal hassasiyetlerinden kaynaklı olabilir.
- Bebek Önderliğinde Beslenme -blw yöntemi -bebeğin önüne uygun boyutlarda konan yiyeceklerin arasından, kendi seçtiklerini, elleriyle tutarak, istediği miktarda yeme özgürlüğüne sahip olması- çoğu evde sorunu büyük ölçüde çözüyor. Fakat bazen daha ileri yemek yeme sorunları da olabiliyor.
- Yemek yeme davranışımıza eşlik eden duyulardan en önemlileri tat, dokunma, görme, proprioseptif duyularımız.
- Dokunma, tat ve zaman zaman da sıcaklıkla ilgili olan termoreseptörlerden kaynaklı hassasiyete sahip çocuklar farklı tatlar, dokular veya sıcaklıklara yoğun tepkiler verir.
- Görsel sistemlerle ilgili hassasiyeti olan çocuklarda tabaklarına tek yemek alma, farklı yemeklerin birbiriyle karışmasından rahatsız olma, aynı renk yiyecekleri yeme gibi davranışlar görülebilir.
- İntroseptif sisteminde duyusal eşiği olması gerekenin altında olan çocuklarda ise doyma sinyaline karşı hassasiyet ve kaçışlar olacağı için yemekten uzak durma davranışı gözükebilir.
Yemek yeme sorununu kişiselleştirerek bir mücadeleye dönüştüren, baskılayıcı bir tutumla yemek yedirmeye çalışan, ne yazık ki tüm bunları çocuğunun iyiliği için yaptığını düşünürken duygusal ihmale zemin hazırlayan ailelerin çocuklarıyla uzun vadede sorun yaşaması sık karşılaşılan bir şey.
Eğer çocuğunuzun bu davranışının arkasında duyusal hassasiyetinin olduğunu düşünüyorsanız Duyulmak İstiyorum’daki detaylı önerilere göz atabilir ve bir uzmandan yardım alarak çocuğunuzun duyusal profiline baktırabilirsiniz.